Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ)

Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχιτεκτονική Δύναμη

Οι ανεξάρτητοι φοιτητές της αρχιτεκτονικής.


Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ)


Η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ) αποτελεί την ένωση όλων των φοιτητικών συλλόγων της χώρας και έχει ως όργανά της το πανσπουδαστικό συνέδριο και το κεντρικό συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από το συνέδριο.

Στις Φοιτητικές Εκλογές κάθε χρόνο οι φοιτητές καλούνται να ψηφίσουν προκειμένου να αναδειχθούν οι νέοι εκπρόσωποι στα όργανα διοίκησης των Φοιτητικών Συλλόγων καθώς και στα όργανα συν-διοίκησης στα ελληνικά Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. Επιπλέον όμως ταυτόχρονα ψηφίζουν προκειμένου να αναδειχθούν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο συνέδριο της Ε.Φ.Ε.Ε. το οποίο όμως πραγματοποιήθηκε τελευταία φορά το 2002.

Το Πανσπουδαστικό Συνέδριο όπως αλλιώς ονομάζεται, διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί το ανώτερο όργανο λήψεις αποφάσεων των Φοιτητικών Συλλόγων. Σ’ αυτό εκπροσωπούνται όλοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της χώρας με αριθμό εκπροσώπων ανάλογο με το μέγεθος του κάθε Συλλόγου. Στο συνέδριο αυτό παίρνονται πολιτικές αποφάσεις για θέματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκλέγεται και το Κεντρικό Συμβούλιο της Ε.Φ.Ε.Ε. που απαρτίζεται από 21 άτομα. Το Πανσπουδαστικό Συνέδριο όπως προαναφέρθηκε έχει να γίνει με ευθύνη όλων των παρατάξεων από το 2002 ενώ το τελευταίο προεδρείο της ΕΦΕΕ εκλέχθηκε το 1982.

Από το 2006 και μετά έχουμε δει όλοι μας την αναγέννηση του φοιτητικού κινήματος, είδαμε την νεολαία της χώρας να εξεγείρεται τον περασμένο Δεκέμβρη προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο. Ας φανταστεί ο καθένας πόσα πράγματα παραπάνω θα είχαν επιτευχθεί αν το φοιτητικό κίνημα ήταν οργανωμένο, είχε δομή και μπορούσε να εκφραστεί ενιαία, αν καταφέρναμε επιτέλους να δώσουμε ένα τέλος στα πολλαπλά αποτελέσματα τον φοιτητικών εκλογών, αν θα μπορούσαμε να μετέχουμε κι εμείς σαν φοιτητές σε όλες τις διαδικασίες που γίνονται για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευση καθώς είμαστε η μόνη χώρα χωρίς φοιτητική εκπροσώπηση και να είμαστε μέλη της E.S.I.B. (European StudentsUnion).


ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, όπως και το πολιτικό σκηνικό. Παλαιότερα, πριν από 30 χρόνια, ήταν τέτοιες οι γενικές συνθήκες στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον και έμπαιναν τόσο φανερά τα ζητήματα, που οι συνεργασίες ήταν απλούστερες, παρότι μέσα στο φοιτητικό κίνημα υπήρχαν πάλι οι διαφορές και οι συγκρούσεις. Η ενιαία εκπροσώπηση των φοιτητών θα μπορούσε να βοηθήσει και σε διεθνές επίπεδο. Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης της αγοράς έχει διαμορφώσει κάποιες δυναμικές και έχει επιβάλει ορισμένους περιορισμούς. Σήμερα επομένως θα χρειαζόταν να υπάρχει ένα ενιαίο κίνημα, το οποίο θα προσπαθούσε να βρει τις «χαραμάδες» από τις οποίες θα βοηθιόταν η παιδεία. Η εκπαίδευση ως παιδεία και όχι ως κατάρτιση.


Σε αδιέξοδο οι παρατάξεις για την ΕΦΕΕ

«τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!»


Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της τραγελαφικής κατάντιας των ελληνικών πανεπιστημίων σε μια περίοδο που οι οικονομική ενίσχυση των τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. όλο και λιγοστεύει, από την αδρανοποίηση και παράλληλα από τα «ξένα» συμφέροντα στη χώρα μας, με την υπογραφή των μεταρρυθμιστικών μέτρων Ν.Δ. – ΠαΣοΚ, πολλές φορές κατόπιν αγνεία μας, θυμίζουμε πως λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές γίνεται η χορήγηση των 33 αδειών λειτουργίας στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ). Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, συμφέροντα και τα πολιτικά «παιχνίδια» των κομματικών παρατάξεων στον πανεπιστημιακό χώρο, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας μας, έχουν δημιουργήσει «πάγωμα» στην εξέλιξη του φοιτητικού κινήματος και κατ’ επέκταση στην ποιότητα σπουδών των τμημάτων. Όπως αυτό «καθρεφτίζεται» μπροστά μας με τα γεγονότα και την ιστορική εξέλιξη και δράση της ΕΦΕΕ. Απαξίωση και μηδενισμός. Συνεπώς μιλάμε για την ύπαρξη μιας οργάνωσης-«φάντασμα», με δύο καταστατικά τα οποία ποτέ δεν επικυρώθηκαν από Πρωτοδικείο, η ιστορία της οποίας, προχωρώντας παράλληλα με την εξέλιξη του φοιτητικού κινήματος στη χώρα, είναι γεμάτη εντάσεις, διασπάσεις, αποχωρήσεις και εσωτερικές ανακατατάξεις.


Τα πρόσφατα γεγονότα:

Το τελευταίο επεισόδιο στην πολυτάραχη ιστορία της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) άρχισε να γράφεται την περασμένη Δευτέρα και μέσα σε πέντε ημέρες εξάντλησε τα όριά του. Αδιέξοδο ή κινήσεις τακτικής την ύστατη στιγμή; Η κατ΄ αρχάς συμφωνία των φοιτητικών παρατάξεων- πλην των συνδικαλιστών της ΕΑΑΚ, της φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να προχωρήσουν σχεδόν έπειτα από μία 15ετία στην επανασύσταση της ΕΦΕΕ, μοιάζει εύθραυστη και συναντά ως εμπόδια την αδυναμία συνολικής επικύρωσης των αποτελεσμάτων των τελευταίων φοιτητικών εκλογών, αλλά και την παρελκυστική στάση όλων αναφορικά με το πλαίσιο διεξαγωγής του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, το οποίο, κατά τα λοιπά, έχει προγραμματιστεί για τις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου. Οι δύο μεγάλες παρατάξεις - ΔΑΠ (ΝΔ) και ΠΑΣΠ (ΠαΣοΚ)- αμφισβητούν η μία της άλλης τα αποτελέσματα, ευνοϊκά ή νικηφόρα, ενώ ΠΚΣ (ΚΚΕ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) ζητούν Πανσπουδαστικό Συνέδριο με πολιτικό περιεχόμενο και συζήτηση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Ανώτατης Παιδείας, ώστε να αποκρυσταλλωθούν και οι συσχετισμοί και οι αποκλίνουσες απόψεις στο φοιτητικό κίνημα. Η ΕΑΑΚ διαφοροποιείται, υποστηρίζοντας ότι κανένα Πανσπουδαστικό δεν υποκαθιστά τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν, επικροτώντας ή απορρίπτοντας συνάμα τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ήταν φυσικό, η σύσκεψη των εκπροσώπων της κάθε παράταξης, το πρωί της Παρασκευής στο αμφιθέατρο της «Ιριδας» στην Πανεπιστημιακή Λέσχη, κατέληξε έπειτα από τρεις ώρες σε αδιέξοδο.

Η ΠΑΣΠ προσήλθε με ογκώδη φάκελο αποτελεσμάτων, στα οποία περίοπτη θέση είχαν εκείνα που, όπως υποστηρίζουν και οι αριστερές παρατάξεις, προέκυψαν από ευρεία νοθεία της ΔΑΠ. Από την πλευρά τους οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, δείχνοντας προς την πλευρά της ΕΑΑΚ, προέβαλαν το επιχείρημα ότι «επί της ουσίας συζήτηση με φωνασκίες, απαξιωτικά συνθήματα και φραστικές απειλές δεν μπορεί να διεξαχθεί» και αρνήθηκαν να καταθέσουν προς συζήτηση και εξέταση τον δικό τους φάκελο αποτελεσμάτων. Η νέα σύσκεψη, η οποία είχε προγραμματισθεί για το βράδυ της Παρασκευής, διαλύθηκε προτού ξεκινήσει όταν φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επιτέθηκαν με γροθιές και τραυμάτισαν τον γραμματέα της ΔΑΠ

Το έκρυθμο κλίμα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από την περασμένη Δευτέρα, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο αμφιθέατρο 6 της Νομικής Σχολής. Η οργάνωση της ΕΑΑΚ είχε κινητοποιήσει δεκάδες υποστηρικτές και μέλη της από πολλές Σχολές της Αθήνας προκειμένου, στη φοιτητική αργκό, «να σπάσουν τη διαδικασία», να μην επιτρέψουν δηλαδή στις υπόλοιπες παρατάξεις να καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Την πρόσκληση για την άτυπη συνάντηση των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων είχε απευθύνει η Πανσπουδαστική. Το μέλος μάλιστα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ φθάνοντας στο αμφιθέατρο 6, έφερε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο υπέβαλε προς συζήτηση στον εκπρόσωπο της ΠΑΣΠ, στον γραμματέα της ΔΑΠ και στον γραμματέα Σπουδάζουσας της Νεολαίας του ΣΥΝ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μόνον «ήπια» συζήτηση δεν θύμιζε. Όταν τελικώς και παρά το πανδαιμόνιο οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων κατέληξαν σε συμφωνία, μέλη της ΕΑΑΚ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το πρακτικό της συμφωνίας. Επικράτησε χάος. Το έγγραφο καταστράφηκε. Συντάχθηκε όμως ένα άλλο το οποίο υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων σε άλλη αίθουσα της Σχολής. Η έναρξη της διαδικασίας για την ανασύσταση της πολύπαθης ΕΦΕΕ χαιρετίστηκε από όλες τις παρατάξεις, οι οποίες έκτοτε διαφωνούν.


Το πανεπιστήμιο μας έχει «γεράσει». Αλλαγή τώρα!


Άλλη μια τρανταχτή απόδειξη αποτελούν τα προαναφερθέντα γεγονότα που έλαβαν μέρος κατά την διεξαγωγή της προκαθορισμένης συνεδρίας της ΕΦΕΕ για την κατάντια του συνδικαλισμού και της χρωματισμένης πολιτικοποίησης του πανεπιστημιακού χώρου, στο βωμό της ψηφοθηρίας. Λαϊκισμός και άφθονη ξύλινη γλώσσα από τα φερέφορα των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων μέσα στα αμφιθέατρα μας.

Συνεπώς, συμπεραίνουμε πως είναι ώρα να συλλογιστούμε τις επιμέρους ευθύνες συλλογικά και ατομικά,
πως ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος οφείλει να μετεξελιχθεί και να ξεπεράσει την πάγια τακτική εφαρμοσμένων συντηρητικών απόψεων και αποφάσεων.

Είναι ώρα ανάγκης, ώρα δημοκρατικής δράσης, εναλλακτικής δραστηριότητας. Η φοιτητική κοινότητα σύσσωμη με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις από τα έδρανα των γενικών συνελεύσεων κάθε τμήματος και κατ’ επέκταση τη συγκρότηση της «ΕΦΕΕ», πρέπει να δράσει άμεσα για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων.


Καμία αναγνώριση στην συγκροτούμενη επιτροπή της ΕΦΕΕ.

Άμεση χρηματοδότηση των πανεπιστημίων σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια.


«Ανεξάρτητοι θα υπάρχουν όσο υπάρχουν ελεύθερα πνεύματα και

κυρίως ελεύθερες συνειδήσεις…

...σκέψου ελεύθερα, δράσε ανεξάρτητα...»