Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΠΛΑΙΣΙΟ 14.01.2009

14.01.2009

Την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα βρεθήκαμε όλοι οι φοιτητές στον δρόμο με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δίπλα μας βρήκαμε ανθρώπους από κάθε κοινωνικό φάσμα, μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, εργάτες, συνταξιούχους, φαντάρους αλλά και απλούς ανένταχτους και ανεξάρτητους πολίτες. Όλοι συμμετείχαμε στις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών για να καταδικάσουμε ένα κράτος που καταστέλλει και τρομοκρατεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του. Έτσι, διαμορφώθηκε κίνημα μαζικό-που ξεπερνούσε το φοιτητικό, μια παλλαϊκή εξέγερση που τα αίτια της βρίσκονται βαθύτερα στην κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική κρίση αλλά και στην κρίση και αμφισβήτηση του συστήματος και των αξιών του. Το σύνθημα λοιπόν το οποίο εξέφραζε αυτή την εξέγερση με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ήταν και συνεχίζει να είναι η ανατροπή ενός συστήματος που μας κλέβει την ζωή.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αναμφισβήτητα ξύπνησαν συνειδήσεις ή τουλάχιστον προβλημάτισαν σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και ολόκληρης της κοινωνίας. Το μήνυμα που δόθηκε είναι σαφές: Δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ξαναβγούμε στο δρόμο ενάντια σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η εργάτρια και συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, αλλά και την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν αποτελεί λύση παρά προκαλεί φόβο στο σύνολο της κοινωνίας και δίνει πάτημα στο μεγαλύτερο παιχνίδι εντυπώσεων (μετά την εκκλησία), στα ΜΜΕ να προπαγανδίσουν, να σπιλώσουν απόψεις και να κατευθύνουν την κοινή γνώμη μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Πρώτα ως αυτόνομοι φοιτητές και ύστερα ως συλογικότητα ανεξάρτητη από κομματικούς φορείς εναντιωνόμαστε σε κάθε είδους δολοφονικές πράξεις που φθάνουν σε σημείο να πλήττουν ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009, όπου μεγάλη μερίδα φοιτητών της σχολής μας ήταν παρόν στην γενική συνέλευση, θεωρήσαμε ως ανεξάρτητη παράταξη, υποχρέωση μας να χαιρετίσουμε την πράξη του συμφοιτητή μας να πράξει ανάλογα με τα δικά του πιστεύω, και να κατεβάσει στη Γ.Σ. δικό του πλαίσιο-πρόταση που αντιπροσώπευε μεγάλη μερίδα φοιτητών όπως αποδείχτηκε και στην καταμέτρηση ψήφων. Ωστόσο, με αφορμή τις ελλείψεις που παρουσίαζε η πρόταση του ακολούθησε ένας μεγάλος διαπληκτισμός. Θεωρούμε ότι τέτοιες αυτόνομες ενέργειες δεν πρέπει να τις αποδοκιμάζουμε αλλά να τις στηρίζουμε καθώς έτσι δίνεται βήμα σε περισσότερα άτομα στην Γενική Συνέλευση. Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε ως ανεξάρτητος φορέας να ειρωνευτούμε – υποβαθμίσουμε ή να ‘’καπελώσουμε’’ την όλη απόφαση και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από την αποφασιστικότητα της πλειοψηφίας για ένα νέο τρόπο δράσης. Τέλος, καταδικάζουμε τη φραστική αντιπαράθεση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε απλούς ανένταχτους και πολιτικά παρατεταγμένους φοιτητές μετά το πέρας της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: